top of page
  • Foto van schrijverEva

'Lekker' jezelf blijven in een mannenwereld

Bijgewerkt op: 20 mrt. 2023

Kun je op het werk serieus genomen worden door de mannen die het zojuist nog over je billen hebben gehad? En dat terwijl je misschien wel 4 keer borstvoeding gegeven hebt die nacht en tussendoor ook nog even kolft in de bezemkast. Ga dan maar eens ‘lekker dicht bij jezelf blijven’.


Bij vrouwen zijn stress gerelateerde klachten zoals (over)spanning en burn-out 1,5 keer vaker dan bij mannen reden voor ziekmelding (Bron: Womeninc.). Onder andere ‘waardering’ speelt hierbij een belangrijke rol. Maar wat is waardering eigenlijk? Is dat het bloemetje van je baas op Internationale Vrouwendag? Is dat een fatsoenlijke kolf-ruimte? Het heeft volgens mij vooral met respect te maken. Dat je het gevoel hebt dat je echt iets bij te dragen hebt en dat je serieus genomen wordt.


Lease auto

Ik weet nog goed dat ik zojuist de sleutel van mijn lease-auto had ontvangen en direct daarna zwanger werd. Het voelde alsof ik een misdaad had gepleegd: hoe ging ik dit aan mijn baas vertellen? Ik heb hier echt nachten wakker van gelegen. Terwijl er een prachtig wondertje groeide in mijn buik en ik hier al mijn energie voor nodig had, verspilde ik mijn tijd aan deze toestand. Ik kan wel zeggen dat ik het in die tijd ontzettend moeilijk vond om in mijn eigen kracht te staan. Er was niemand die tegen me zei dat dit ‘not done’ was en toch voelde het zo. Het voelde alsof ik geen recht meer had op die auto nu ik er voor gekozen had om moeder te worden.


We doen onszelf tekort als we te veel handelen naar wat anderen van ons verwachten. Of wat we denken dat van ons verwacht wordt. We hebben het misschien niet altijd in de gaten, maar we leven (nog steeds) in een maatschappij waar masculine en feminiene waarden nog niet zo mooi in balans zijn als wij (zowel mannen als vrouwen) zouden willen. Het zijn vaak de moeders zijn die gebeld worden als een kind ziek is en vrouwelijke ondernemers wordt vaak gevraagd wordt hoe het met hun ‘bedrijfje’ gaat. We leven in een land waarin Hugo de Jonge zegt ‘heb je al eens aan een rijke vriend gedacht?’ als je als single vrouw geen huis kunt kopen.


Geen zin in gedoe.

Ik weet nog dat mijn baas vroeg of mijn lease auto me goed beviel. We moesten maar eens even gaan kijken. Hij stapt in en ik besloot buiten te blijven staan en niet naast hem te gaan zitten. Ik wist natuurlijk niet of er een hand op mijn been zou belanden, maar ik besloot elke mogelijkheid uit te sluiten. Geen zin in gedoe of ongemakkelijke situaties. Ik moest hier aan denken toen ik Roos Moggré bij (Eva) Jinek hoorde vertellen dat de vrouwen bij het Jeugdjournaal liever niet op de bovenste verdieping (bij NOS Sport) kwamen. Dit was volgens haar als vrouw geen prettige plek om te zijn. Iedereen wist het, maar er werd niet echt over gesproken.


Het is 2022 en je moet als vrouw op je hoede zijn. Feit is namelijk dat vrouwen vaker in ongemakkelijke en onveilige situaties terecht komen dan mannen. Hoe blijf je dan toch jezelf? Hoe voorkom je dat je je niet steeds aanpast, ten koste van je eigen kernwaarden? Want als we iets niet willen, dan is het wel dat het leven saai wordt, toch? Dat mannen en vrouwen steeds meer op elkaar gaan lijken. (Voor je het weet hebben we allemaal dezelfde fleece vesten aan en een ‘pittig kort kapsel’, ik moet er niet aan denken.)


Laten we als vrouwen dus onze vrouwelijkheid blijven omarmen en vooral ook elkaar helpen om verandering in gang te (blijven) zetten. Zodat er niemand onterecht een kans ontnomen wordt. Maar hoe dan?



Ik heb enkele voorbeelden voor je verzameld, ook met hulp van collega ondernemers en vriendinnen (waarvoor dank!):


1. Blijven communiceren met elkaar. Door (desnoods heel beeldend) uit te leggen wat een bepaalde gebeurtenis met je heeft gedaan, zodat de ander zich beter kan inleven in de situatie.


2. Vrouwen die elkaar steunen (bijvoorbeeld aan de vergadertafel), door elkaars opmerkingen extra kracht bij te zetten (‘zoals Marjolein net al aangaf is…’) en geen ruimte te geven aan ‘mansplaining’. (Het op een betuttelende manier uitleggen (door een man) van iets waar jij zelf genoeg vanaf weet.)

3. Ouders die hun zonen bijbrengen dat je respectvol met vrouwen omgaat. (En niet alleen de focus leggen op de dochters om weerbaarder te worden.)

4. Mannen die vrouwen steunen in lastige situaties, vanuit oprechte solidariteit. Bovendien is het ook in het belang van mannen dat er meer ruimte komt voor hun feminiene kant . (Niet alle mannen zitten op hun plek op de apenrots…)

5. Een voorbeeld voor anderen zijn door vanuit je eigen kracht een (klein) verschil te maken. Hoe wil jij gezien worden? Kijk eens echt in de spiegel en onderzoek wat voor persoon jij bent. Check hierbij ook hoe je gezien wordt door anderen. Vraag gewoon eens aan je collega’s of vrienden hoe ze jou zouden omschrijven en hoe je overkomt. Niemand is heilig en iedereen maakt fouten. We zijn immers allemaal mens (maar wel met super power!).











Wat je ziet ben je zelf. Heb jij aanvullingen? Ik hoor ze heel graag.



Ik ben Eva Jansen en ik droom van een wereld waarin meer ruimte is voor gevoel en intuïtie. Een wereld waar meisjes en vrouwen zich niet klein houden, maar zich, vol zelfvertrouwen, juist meer laten zien. Een wereld waar emoties getoond mogen worden en waar je helemaal jezelf mag zijn. Vooral voor mijn dochters, droom ik van meer balans tussen mannen & vrouwen in deze wereld.


Als Personal Brand Coach help ik je om in de spiegel te kijken. Samen zoeken we naar jouw authentieke verhaal, waarmee jij impact kunt maken. Jij mag gezien worden en jij hebt iets te vertellen. Of je nu man, vrouw, jong, oud, onzeker of een ervaren expert bent, meer grip op jouw verhaal helpt je om gezien te worden.


Meer weten? Lees hier verder.







34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page