top of page
  • Foto van schrijverEva

Kunnen we a.u.b. weer gewoon gaan doen?

Kunnen we alsjeblieft weer een beetje gewoon gaan doen? En dat we dat dan ook weer normaal gaan vinden? Want als je 'gewoon bent', dan ben je misschien wel een beetje saai. Denken we. 'Gewoon' genieten van wat er is, dat is te makkelijk. Het lijkt wel altijd mooier, grootser, sneller en beter te moeten. We maken het onszelf zo wel moeilijk.


Nooit goed genoeg

Ben je als man te vrouwelijk dan is het niet goed. Je moet wel 'one of the guys' zijn natuurlijk. Ben je als vrouw te mannelijk, dan ben je een bitch. Laat je als vrouw (eigenlijk heel stoer natuurlijk) je kwetsbaarheid zien, dan ben je weer te emotioneel. Je 'moet' buiten je comfort zone gaan om te groeien en met 'gewoon' stamppot eten kom je ook niet meer weg. Dit is natuurlijk heel 'kort door de bocht', maar ik vind oprecht dat we het onszelf (in onze rijke, Westerse samenleving) vaak onnodig moeilijk maken.


Waarom vinden we dat we nog niet goed genoeg zijn, niet slim genoeg, of niet rijk genoeg? Omdat we vooral naar anderen kijken. Naar de 'anderen' die al verder zijn. Denken we dan. Als kuddedieren scrollen we doelloos door social media om te zien wat anderen allemaal doen, om vervolgens (vaak zonder na te denken) dat gedrag te kopiëren.Mensen zijn kuddedieren die veel naar elkaar kijken en elkaar nadoen


Het meest bijzondere wat je kunt zijn is jezelf

Wanneer ben je dan echt 'jezelf'? Natuurlijk word je gevormd door je omgeving. Anderen inspireren je en zetten je aan tot nadenken. Maar het is aan jou om te beslissen wat je er mee doet. Als je je realiseert dat je niet per se schreeuwerige content nodig hebt om op te vallen, dan geeft dat ontzettend veel rust. Als je niet paniekerig op zoek gaat naar extreme uitspattingen, blijft er bovendien veel meer energie over om echt naar jouw verhaal te kijken.


Vervolgens kun je dan alsnog in die glitterjurk stappen of dat roze pak aan doen om op te vallen. Dat is helemaal jouw keuze. Een keuze die gebaseerd is op jouw verhaal en niet alleen omdat anderen het ook doen. Geloof me, dit gaan jouw toekomstige klanten voelen... en zien! Mensen voelen zich namelijk aangetrokken tot andere mensen, niet door een leeg verhaal. Bovendien is jouw ideale klant slim, hij of zij prikt zo door de 'blabla' heen.


Maar hoe ben je dan 'authentiek' jezelf?

Authenticiteit zou je kunnen omschrijven als de kwaliteit van de oprechtheid en echtheid in je persoonlijke merk. Eigenlijk dus juist het 'gewone' aan jou. Dat wat er voor zorgt dat je trouw bent aan jezelf. Je waarden, je overtuigingen en je persoonlijkheid. Het gaat om het laten zien van je ware zelf, zonder te proberen iemand anders te zijn of een masker op te zetten om aan allerlei verwachtingen te voldoen.


Dit 'authentiek zijn' kan een uitdaging zijn in een wereld die dus vaak allerlei verwachtingen oplegt. Maar het is zeker wel mogelijk, als je begint met deze stappen:

  1. Zelfreflectie: Neem de tijd om jezelf te leren kennen. Ontdek je waarden, passies en doelen. Wat maakt jou uniek? Wat drijft jou?

  2. Zelfacceptatie: Omarm al je eigenschappen, zowel positief als negatief. Wees vriendelijk voor jezelf en vergeef jezelf voor fouten.

  3. Zelfexpressie: Laat je ware zelf zien in alles wat je doet, van je persoonlijke relaties tot je carrière. Wees consistent en trouw aan jezelf.

  4. Leef je waarden: Stel prioriteiten op basis van je waarden en leef ernaar.

  5. Omring jezelf met fans: Zoek mensen die jouw (gewone) authentieke zelf waarderen en ondersteunen. Vermijd de personen die proberen je te veranderen.

  6. Leer en groei: Authentiek zijn betekent niet stilstaan. Blijf leren en groei mee met de wereld om je heen.

Als ondernemer is precies dit de basis van je persoonlijke merk. Het is de fundering van je huis... het zijn de wortels van je boom, de basis van je zichtbaarheid. Hierop kun je gaan bouwen. Hierbij kun je glitters, nieuwe ervaringen en volgende stappen gaan bepalen. Het geeft je houvast om niet als een kip zonder kop van alles de wereld in te slingeren en van hier naar daar te vliegen.


Wees alsjeblief 'gewoon' jezelf. Juist voor de buitenwereld.

Jij bent 'gewoon' uniek, en dat is het mooiste wat je kunt zijn.Eva Jansen Personal Brand Expert Watjezietbenjezelf

Ik ben Eva Jansen en ik droom van een wereld waarin meer ruimte is voor gevoel en intuïtie. Een wereld waar meisjes en vrouwen zich niet klein houden, maar zich, vol zelfvertrouwen, juist meer laten zien. Een wereld waar emoties getoond mogen worden en waar je helemaal jezelf mag zijn.


Als Personal Brand Expert help ik je om in de spiegel te kijken. Samen zoeken we naar jouw authentieke verhaal, waarmee jij impact kunt maken. Jij mag gezien worden en jij hebt iets te vertellen. Of je nu man, vrouw, jong, oud, onzeker of een ervaren expert bent, meer grip op jouw verhaal helpt je om gezien te worden.

Meer weten? Lees hier verder.
19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page